Церква Теони у Александрії

(Church of Theonas in Alexandria)
історія першого кафедрального собору столиці перших пап

Phanariot
4 min readApr 13, 2017

Першою людиною, котра серед християнсьої ієрархії стала називатись папою, був єпископ Александрії Іракл (231–246 рр.). Це сталося майже на півтора століття раніше ніж аналогічний титул був засвоєний єпископом Риму, в часи правління Сиріція (384–399 рр.). Хоча цілком вірогідною є і версія про застосування на Заході із ІІІ ст. до буд-якого єпископа титулу “папи”, котрий лише поступово звузився до однієї людини, все одна, александрійська традиція відрізняється своєю древністю та унікальністю на Сході.

Перший кафедральний храм Александрії, розташування якого нам відомо (місце розташування найранішої катедри єпископа Діонісія, поки що залишається невідомим), був заснований близько 300 року у західному кінці міста, при головній магістралі Dromos (Via Canopia), яка пронизувала столицю Єгипту із Заходу на Схід - від воріт Місяця до воріт Сонця. Його появу пов’язують із єпископом Теоною (282–300 рр.), община якого не маючи можливості будувати місце для своїх богослужінь у густонаселеному середмісті, тим не менше знайшла вигідну ділянку, що примикала до головної вулиці (котра починалась відразу за огорожею храму), одного із портів, прісноводного каналу і великих західних воріт (воріт Місяця). Для християн це місце було цінним і тим, що тут група єврейських вчених уклала перший переклад Старого Заповіту грецькою мовою — Септуаґінту.

місцезнаходження церкви Теони на плані пізньо-античної Александрії
ділянка де розташовувалась церква Теони на початку ХХІ століття

Велика перебудова церкви була проведено за архієпископа Александра (~ 313–328 рр.), служіння якого припало на час надання християнству визнання та державної підтримки імператором Константином. Збільшення кількості віруючих та виросла популярність релігії дали можливість значно розширити і оздобити храм.

Церква святого Теони, що отримала також назву Діви Марії, була головною резиденцією знаменитого наступника Александра — святого Атанасія Великого. Саме сюди він тріумфально повертався із своїх заслань, та тут тримав останню оборону, коли імператорські війська із Верхнього Єгипту і Лівії взяли місто, з метою придушити опір прихильних до Атанасія александрійців та вивезти його у заслання. Оборона церкви св. Теони тривала доти, доки св. Атанасій не переконався що ніхто із його прихильників не постраждає від рук урядових сил. Після цього він уступив переважвючій силі та покинув місто, оселившись у пустельних монастирях глибоко у єгипетській території.

1. Територія lде розташовувався храм Теони (Пречистої Діви) на карті 1574 року: зелена стрілка — ймовірна контури мечеті Тисячі колон, побудованої на місці церкви у 7 столітті, що на той час теж занепала; синя стрілка — руїни арочної колонади, можливо частини двору мечеті, або залишки античних часів (колонада вздовж головної вулиці Via Canopia); жовта стрілка — руїни великої античної будівлі; червона стрілка — будівля з купольними та арковими завершеннямм, що нагадує давній тип християнської культової споруди. 2., 3. Собор у Фарасі (Верхній Єгипет) VII — VIII століття, приклад архітектури Александрійського патріархату, що міг мати зразком церковне будівництво у Александрії, зокрема кафедральний храм Теони (2. аксонометричний розріз, 3. варіант реконструкції)

У кніці 356 році Афанасій переніс кафедру Александрійських архієпископів до Цезареуму — колишнього язичницького храму де відроавляли культ імператора, що був переданий спочатку аріанській (у 345 році), а потім ортодоксальній християнській общині міста. Однак, у тому ж 356 році Афанасій був знову вигнаний із міста, і архієпископом став аріанин Григорій, якому наслідував аріанин Лукій. Тому може припустити, що у цей час Цезареум повертається до рук аріан, а церква Теони знову стає головним храмом ортодоксальної християнської общини.

Після церковного розколу, центром якого став Єгипет і Александрія, церква св. Теони використовувалась почергово визнавцями та противниками Халкидонського собору.

У шостому столітті храм прийшов у занепад і на його місці арабський завойовник Єгипту Амр ібн ел Ас побудував першу і головну мечеть Александрії, котра отримала назву Мечеті тисячі колон, або Західної.

варіант реконструкції мечеті Тисячі колон VII століття, побудованої на місці церкви Теони.

Учасники Єгипетського походу Наполеона, котрі побували у Александрії застали лише руни цієї мечеті, матеріали якої вже використовувались мешканцями для будівництва інших споруд. Залишки мечеті стали використовуватись французами як склад боєприпасів та амуніції.

Перший назележний від Османської імперії правитель Єгипту Мухаммед Алі перетворив залишки мечеті у госпіталь. Згодом, у 1872 році тут розташувалась поліцейська дільниця, а у 1884 році ділянка була розділена на дві частини. На одній із 1881 року розташувався католицький монастир святого Франциска Асижського, а інша була продана підприємцям братам Карам під склад дерева, який зберігся досі.

Під час Першої світової війни монастир був зруйнований і відбудований у 1925 році. У 1969 його перейменували на честь святой Ріти. Храм дія донині. Також поруч розташувалась споруда державної школи.

монастир св. Ріти, що стоїть на ділянці де розташовувалась церква св. Теони (Пречистої Діви) 4–6 ст.

--

--